Jak prowadzimy firmę
W firmie Ben & Jerry's chcemy robić lody i dbać o sprawiedliwe traktowanie społeczne. W ramach naszej trzyczęściowej misji zawsze pracujemy nad wzmacnianiem idei, którą nazywamy „Łączonym dobrobytem”.
W firmie Ben & Jerry's chcemy robić lody i dbać o sprawiedliwe traktowanie społeczne. W ramach naszej trzyczęściowej misji zawsze pracujemy nad wzmacnianiem idei, którą nazywamy „Łączonym dobrobytem”.
Wykorzystywanie naszych składników i siły naszych decyzji o zakupach wspierających pozytywną zmianę ma głęboki sens – dzięki temu nasze lody smakują rewelacyjnie!
Wydajemy więcej pieniędzy na składniki niż inne części naszej działalności, więc to, od kogo kupujemy, ma ogromne znaczenie.
Zależy nam na corocznych wzrostach liczby i wartości transakcji prowadzonych z czarnoskórymi dostawcami. Postrzegamy to jako ważną inwestycję, która zapewnia przyrost bogactwa w społecznościach afroamerykańskich.
W łańcuchu dostaw mamy firmy, które – podobnie jak my – uważają, że biznes może być źródłem dobra.
Przedsiębiorstwa partnerskie – np. piekarnia Greyston wdrażająca niesamowity program bazujący na otwartym zatrudnieniu czy Rhino Foods, firma, której nie straszne jest przyjmowanie do pracy uchodźców – pokazują całemu światu, że biznes, u którego podstaw leży misja społeczna może bardzo wiele znaczyć. Poszukujemy podobnie myślących dostawców (w tym korporacji dobroczynnych), którzy wyznają te same wartości.
To, że wszyscy dostali bzika na punkcie naszych lodów, nie wydarzyłoby się gdyby nie nasi farmerzy.
Kierując się wyznawanymi wartościami i współpracując z renomowanymi partnerami, staramy się doprowadzić do sytuacji, w której wszyscy rolnicy i farmerzy w naszym łańcuchu dostaw – począwszy od farm mlecznych w stanie Vermont, a skończywszy na małych plantacjach kakaowców na Wybrzeżu Kości Słoniowej – odnoszą sukcesy. Uważamy, że wszyscy zainteresowani powinni brać udział w rozmowach na temat warunków pracy i praktyk biznesowych. Właśnie dlatego współpracujemy z organizacjami typu Fairtrade International, w której farmerzy stanowią połowę zgromadzenia ogólnego, czy Milk with Dignity, której przewodzą farmerzy walczący o prawa człowieka, godne warunki pracy i płacy.
Rolnictwo regeneratywne polega na uprawianiu żywności i hodowli zwierząt w symbiozie z naturą. Rzecz w tym, aby tworzyć zdrowe i zróżnicowane ekosystemy.
Tylko w ten sposób da się osiągnąć cel w postaci wywierania pozytywnego wpływu na środowisko. Jesteśmy adwokatami systemów rolniczych, w których zwierzęta są zdrowe, gleba jest żyzna, nikt bez potrzeby nie wycina lasów i czynione są starania na rzecz naprawy zdegradowanego środowiska naturalnego.
Działalność operacyjna naszego przedsiębiorstwa wywiera oczywiście niemały wpływ na środowisko, ale staramy się maksymalnie ograniczać negatywne aspekty tego wpływu, jednocześnie zwiększając te pozytywne. Jest to nie tylko problem środowiskowy – dotyczy także sprawiedliwości społecznej i gospodarczej.
Zdajemy sobie sprawę z naszego wpływu na środowisko, pracujemy, aby go obniżyć i corocznie składamy raport o swoich postępach.
Odpady przechodzą proces fermentacji metanowej wraz z innymi odpadami i dzięki nim powstaje energia zasilające gospodarstwo.
Nasze zamrażarki typu „Lean & Green” są bardziej przyjazne dla klimatu i wydajne energetycznie!
Nasze opakowania kartonowe mają certyfikat Forest Stewardship Council (FSC), co oznacza, że od początku chroniona jest dzika przyroda, bioróżnorodność oraz równowaga.