SKŁADNIKI
- 2 kubełki lodów Phish Food Ben & Jerry’s, roztopionych do temperatury pokojowej
- 3 jajka
- 350–450g różnego rodzaju czerstwego chleba i/lub innych wypieków
-
Zbierz wszystkie składniki.
-
Pokrój chleb i/lub inne wypieki (doskonale nadają się do tego crossanty i brioszki) na małe kawałeczki lub plasterki. Wyłóż ciasto na blasze do pieczenia. a) Odstaw kawałki chleba na noc, aż sczerstwieją lub b) podpiecz je w piekarniku przez 10 minut, czekając, aż ten się rozgrzeje.
-
Podgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Nałóż roztopione lody do dużej piski i dodaj jajka. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj czerstwy/podpieczony chleb i wymieszaj dokładnie. (Ponieważ różne rodzaje pieczywa mogą mieć odmienne gęstości, pudding dobrze jest odstawić po wymieszaniu składników a przed pieczeniem, dzięki czemu mikstura lodowo-jajeczna może w nie w pełni wsiąknąć. Pozostaw chleb na czas do jednej godziny, wedle uznania).
-
Przygotuj brytfannę o wymiarach 23 cm x 32 cm, natłuszczając ją masłem lub sprayem do pieczenia. Przełóż miksturę do brytfanny i piecz przez ok. 30–40 minut.
-
Po zakończeniu pieczenia wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z wielką gałką lodów Ben & Jerry’s i delektuj się!