Our Climate Impact

Nie jest żadną tajemnicą, że klimat się zmienia, i ma to ogromne znaczenie dla naszej planety. Topnieją lodowce, podnoszą się morza, wymierają rośliny i zwierzęta. Garstka miliarderów może sobie marzyć o budowie domów w kosmosie, ale my wolimy stać twardo na Ziemi, którą darzymy wielką miłością. Trzeba ostro się wziąć za ochronę naszej planety.

  • Za późno już na utrzymanie — lub odzyskanie — klimatu, który kiedyś mieliśmy. Ale nie jesteśmy typem, który będzie siedział z założonymi rękami i czekał, aż Chubby Hubby się roztopi. Wiemy, że musimy podjąć pilne działania, jeśli chcemy nie dopuścić do dewastacji planety z powodu zmian klimatycznych.

    Właśnie z tego powodu — i miliona innych — za wszelką cenę staramy się ograniczyć nasz negatywny wpływ na klimat. Oto, co zrobiliśmy do tej pory i co jeszcze zrobimy, aby zmniejszyć negatywny wpływ naszej działalności na klimat Ziemi

image-from-the-document-manager
  • Zrobienie czegokolwiek wymaga podstawowej wiedzy Już od wielu dziesięcioleci w Ben & Jerry's staramy się zmniejszać ogólny wpływ środowiskowy naszej działalności, ale dopiero od niedawna posiadamy narzędzia potrzebne do pomiaru emisji gazów cieplarnianych i szacowania co rok naszego śladu węglowego, w tym czynników, które najbardziej przyczyniają się do jego powstawania.

    Oto, co już wiemy:

    • Składniki nabiałowe stanowią około 53% naszego śladu węglowego, zaś pozostałe składniki (orzechy, kawałki ciasta, zakręcanki i inne dodatki) dodają kolejne 21%.
    • Proces wytwórczy odpowiada tylko za 1% emisji, ale przewiezienie lodów z fabryki do sklepów i lodziarni odpowiada za kolejne 7%.
    • Każda pinta lodów Ben & Jerry's emituje do atmosfery około półtora kilograma dwutlenku węgla (tzw. „intensywność emisji”).

    Coroczna analiza tych liczb pokazuje, gdzie mamy największą możliwość zmniejszenia śladu węglowego i jak nam to idzie.

image-from-the-document-manager-2

Opis infograficzny: ilustracja lodów Ben & Jerry's została wykorzystana jako diagram kołowy pokazujący ślad węglowy firmy Ben & Jerry's. Diagram ten nazwaliśmy „Nasz ślad węglowy”. Na diagramie 53% zajmuje „nabiał” 21% zajmują „inne składniki”. 7% zajmuje „transport wychodzący”. 5% „detal”. 5% „franczyza”. 4% „pakowanie produktów”. 2% „transport przychodzący” 1% „wytwórstwo” 1% „konsumenci”. 1% „koniec cyklu”. Grafikę umieszczono na tle imitującym tablicę korkową.

  • Cele są bardzo potrzebne. A jeszcze bardziej potrzebne są cele bazujące na wynikach badań naukowych.

    Właśnie dlatego tak bardzo interesuje nas Science Based Targets Initiative (SBTI), która koordynuje ambitne działania w zakresie walki ze zmianami klimatycznymi, umożliwiając firmom opracowywać naukowe cele w obszarze redukcji emisji gazów cieplarnianych. Cele bazujące na wynikach badań naukowych (ang. Science Based Targets, SBT) są dokładne i wymierne, ukierunkowane na redukcję emisji w określonym wymiarze. Oznacza to, że zobowiązujemy się do osiągnięcia konkretnych rezultatów, a nie tylko do posadzenia paru drzew czy zapłacenia za emisję, żeby poczuć się lepiej co do zużywanej energii.

    Być może zastanawiasz się właśnie: dlaczego nie chcemy płacić za emisję gazów cieplarnianych ani brać udziału w programach typu „zerowe emisje netto”? Mamy na to krótką odpowiedź: te działania są mało precyzyjne i niekonkretne, a ich skuteczność jest bardzo wątpliwa. Zdajemy sobie sprawę z tego, że firmy nie mogą osiągnąć neutralności węglowej, dopóki nie osiągnie jej cała gospodarka. Mówienie o dążeniu do zerowej emisji netto służy często jedynie temu, żeby wydawało się, iż korporacje podejmują daleko idące działania na rzecz walki ze zmianami klimatu, ale tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z rozwiązywaniem systemowych problemów. Dlatego wolimy trzymać się nauki i naszych SBT.

    Oto, jak wyglądają one w Ben & Jerry's:
     

    • Zakłady firmy będą korzystać z całkowicie odnawialnej energii do roku 2025.
    • Zmniejszymy intensywność emisji o 40% do roku 2025 (licząc od poziomu bazowego z roku 2015).
    • Zmniejszymy intensywność emisji o 80% do roku 2050.

image-from-the-document-manager-3
  • To są naprawdę ambitne założenia. Zdecydowaliśmy się skupić na poprawie trzech głównych kategorii:

    Pozyskiwanie surowców i składniki:

    Wytwarzanie nabiału powoduje 50% całkowitych emisji firmy Ben & Jerry's, więc to w tym obszarze mamy największe możliwości redukcji śladu węglowego. Badamy i wdrażamy rozwiązania wokół paru najważniejszych obszarów:

    • Emisje jelitowe: Jeżeli zmienimy karmę dla krów, to być może uda nam się zmniejszyć ilość wydalanych przez nie gazów (nazywanych eufemistycznie „emisjami jelitowymi”). Koncentracja na poprawie jakości i ilości paszy powinna być korzystna nie tylko dla zdrowia zwierząt i koniunktury gospodarki, ale również dla węgla, wody, gleby i bioróżnorodności. Pracujemy także nad przyspieszeniem wdrożenia specjalnych dodatków do karmy.
    • Zarządzanie obornikiem: Fermentatory obornika na farmach wyodrębniają metan z obornika i wykorzystują go do generowania odnawialnej energii. Współpracujemy z badaczami nad metodami stosowania obornika na glebie. W sumie działania te pomagają redukować emisję gazów cieplarnianych, poprawiają stan gleby i jakość wody.
    • Regeneratywne zbiory i karma Współpracujemy z farmerami w obszarze stosowania najlepszych praktyk dotyczących rolnictwa regeneratywnego z myślą o utrzymaniu i poprawie żyzności gleby, zmniejszeniu liczby elementów syntetycznych i zwiększeniu bioróżnorodności w gospodarstwach rolnych. Zamierzamy poświęcić więcej uwagi karmie wytwarzanej lokalnie, w obiegu zamkniętym lub pochodzącej z terenów wolnych od wycinki lasów. Poza tym myślimy o zwiększeniu ilości trawy spożywanej przez nasze krowy.
    • Opakowania: Uwielbiamy rożki, gdyż nie ma w nich plastiku, nic z nich nie wypada i można je zjeść w całości! Pamiętajmy jednak, że ta pinta w Twoim zamrażalniku musi być w coś zapakowana. Dlatego mocno skupiamy się – w całym łańcuchu dostaw i w lodziarniach – na wdrożeniu bardziej zrównoważonego procesu pakowania poprzez redukcję jednorazowych opakowań zrobionych z ropopochodnych tworzyw sztucznych.

     

    Innowacje w gamie produktów:

    Z racji tego, że nabiał odpowiada w dużej części za ślad węglowy, jedną z najprostszych i najskuteczniejszych metod jego zmniejszenia jest sprzedawanie mniejszej ilości nabiału. Brzmi to jak pomysł szaleńca, nieprawdaż? Ale czytaj dalej. Postanowiliśmy spróbować tego:

    • Zwiększenie sprzedaży innowacyjnych produktów beznabiałowych, takich jak lody i ciastka Non-Diary. (Czy interesują kogoś nowe smaki bez nabiału?)
    • Szukamy możliwości używania większej liczby składników niskowęglowych, takich jak ziarna słonecznika i migdały przetwarzane z wykorzystaniem metod regeneratywnych.

     

    Zakłady produkcyjne i lodziarnie

    Zakłady produkcyjne i detaliczne Ben & Jerry's generują mniej niż 6% bazowego śladu węglowego, głównie dlatego, że odważnie podeszliśmy do sprawy. I tu mamy dla Ciebie dobre wieści:

    • Osiągnęliśmy już prawie 100-procentowy poziom odnawialnej energii w naszych zakładach produkcyjnych, biurach i lodziarniach na całym świecie.
    • Tam, gdzie nie da się kupić odnawialnej energii, pracujemy nad efektywnością energetyczną, odzyskiwaniem ciepła i elektryfikacją (z myślą o wykorzystaniu energii wiatrowej i słonecznej).
image-from-the-document-manager-4

Musimy okiełznać ciepło. Dołącz do nas.

Jeśli się roztopi, będzie za późno. Dotyczy to zarówno lodów, jak i planety. Wytwarzamy przepyszne mrożonki na bazie składników pochodzących z ziemi (no jak się macie krówki, orzeszki, kawałki czekolady i kręciołki?), więc jak mogłoby nam nie zależeć na walce z kryzysem klimatycznym? A jednocześnie mieszkamy na tej samej planecie. Wzywamy zatem innych mieszkańców Ziemi do wpływania na polityków, żeby wspierali jak najszybsze przejście na gospodarkę opartą o czystą energię. Czas ucieka, ale mamy wszystko, czego potrzebujemy, żeby wziąć się do roboty. Zacznijmy więc działać!

image-from-the-document-manager-5