Truflowe placuszki z ciasta francuskiego

Truflowe placuszki z ciasta francuskiego Ben & Jerry's

SKŁADNIKI

Nadzienie czekoladowe:

Lukier:

  • 80 g przesianego cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2–4 łyżki mleka
  • Opcjonalnie: 2 łyżeczki niesłodzonego kakao na lukier czekoladowy

Ciasto:

  • 1 opakowanie Twojego ulubionego ciasta francuskiego lub ciasto wykonane według Twojego ulubionego przepisu

Jajko do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • Posypka, pokruszone cukierki, wiórki kokosowe lub czekoladowe, rozdrobnione orzechy... Możesz tu pokombinować!

 

  1. Zacznij od przygotowania nadzienia czekoladowego. Włóż kawałki czekolady do miski średnich rozmiarów — powinna być na tyle duża, aby pomieścić czekoladę i lody. Powoli zagotuj lody w patelni o grubym dnie. Pamiętaj o częstych mieszaniu, aby cukier nie przypalił się do dna. Jak tylko lody zaczną się gotować, wylej je na kawałki czekolady i odstaw na 3–5 minut.

  2. Wymieszaj miksturę, aż powstanie gładka masa. Pozostaw nadzienie do ostudzenia do temperatury pokojowej — w tym celu odstaw je na powierzchnię roboczą na 6–8 godzin lub włóż do lodówki na 1–2 godziny.

  3. Przygotuj ciasto. Jeśli używasz ciasta ze sklepu, wyciągnij je z zamrażarki i postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi rozmrażania. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozłóż upieczone ciasto na czystym blacie. W razie potrzeby rozwałkuj ciasto i wyrównaj brzegi. Pokrój ciasto na trzy części wzdłuż śladów załamań, a następnie przetnij każdą z części na pół. W rezultacie otrzymasz sześć prostokątów. Powtórz czynności na drugim płacie ciasta, aby otrzymać w sumie 12 prostokątów.

  4. Ułóż sześć prostokątów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałóż po dwie łyżki nadzienia na każdy z prostokątów ciasta. Za pomocą pędzla posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Przykryj każdy prostokąt ciasta kolejnym prostokątem, dociskając brzegi palcami. Domknij ciasto, przyciskając jego brzegi płaską powierzchnią widelca. Następnie posmaruj wierzch każdego placuszka roztrzepanym jajkiem i zrób nożem nacięcia, aby z wnętrza mogła uchodzić para. Włóż placuszki do piekarnika na 15–17 minut lub do osiągnięcia złocistego koloru i puszystej konsystencji. Wyciągnij placuszki z piekarnika i odstaw do ostudzenia na ok. 10 minut, a następnie pokryj lukrem (chociaż bez lukru też będą przepyszne!).

  5. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj lukier. Wymieszaj przesiany cukier puder (i kakao, jeśli wolisz lukier czekoladowy) z roztopionym masłem, a następnie dodawaj stopniowo po jednej łyżce mleka, aż lukier osiągnie średnio gęstą, łatwo rozprowadzającą się konsystencję.

  6. Posmaruj ostudzone placuszki lukrem, a następnie posyp je Twoim ulubionym słodkim dodatkiem.

  7. Dodaj gałkę Twoich ulubionych lodów Ben & Jerry’s i delektuj się!