Od ziarna do brownie: Ciekawostki o naszym kakao Fair Trade

3 marca, 2017

Wiedzieliście, że nasze lody są nie tylko pyszne, ale też fair?

 

Brownie_Process_FB.jpg

Spojrzeliście kiedyś głęboko do kubka z Chocolate Fudge Brownie i zaczęliście się zastanawiać, co to wszystko znaczy? Są gęste, ciągnące się i pyszne, ale chyba musi być w nich coś więcej! Racja. Pozwól nam zabrać Cię w podróż, która zaczyna się od skromnego ziarna kakao, a kończy na lodowej euforii. Przygotuj się na nie lada wyprawę.

 

Zacznijmy od początku...

Nasze małe ziarno kakao rozpoczyna swoją podróż w miejscu, z którego pochodzi 40% kakao na świecie: z farmy na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Jak na razie nic specjalnego. Ale tym, co wyróżnia nasze ziarenko, jest fakt, że zostało wyprodukowane w warunkach Fairtrade.

 

Czym jest Fairtrade?

Fairtrade dba o małą skalę – na wielką skalę. To system, który zapewnia właścicielom niewielkich farm sprawiedliwy zysk, gwarantując im, że cena za jaką sprzedają swoje wyroby, nigdy nie spadnie poniżej ich wartości rynkowej.

Poza tym firmy takie jak nasza kupując kakao, płacą dodatkową sumę pieniędzy, nazywaną dodatkiem społecznym Fairtrade. Te pieniądze trafiają prosto do farmerów i ich społeczności, żeby pomóc im poprawić swój standard życia w taki sposób, jaki sami uznają za najlepszy. W 2015 r. suma dodatków społecznych, które zapłaciliśmy, wyniosła 510 153 dolary i została wykorzystana na budowę kliniki medycznej, zatrudnienie pielęgniarki, zainstalowanie pompy wodnej oraz zestawu paneli słonecznych!

Emma,  urocza farmerka  z Wybrzeża Kości Słoniowej, przyznaje, że jej dochody znacząco wzrosły, odkąd przyłączyła się do inicjatywy Fairtrade. W zeszłym roku mogła kupić swoje pierwsze łóżko, dzięki lepszym cenom oraz lepszym zbiorom, które uzyskała za sprawą szkoleń finansowanych z dodatków społecznych.

 

farmer.jpg

 

Następny przystanek – te ciągnące się kawałki

Kiedy nasze ziarna zostaną zmielone w kakao, podróżują do Yonkers w stanie Nowy Jork. Tutaj, w piekarni Greyston wyrabiane są z nich bajecznie kleiste brownies. Greyston Bakery to przedsiębiorstwo społeczne, które słynie nie tylko ze swoich nieziemskich wypieków. Greyston nie zatrudnia ludzi po to, żeby piec brownies – oni pieką brownies po to, żeby zatrudniać ludzi.

Dzięki ich polityce „otwartego zatrudniania”  każdy, kto przekroczy próg piekarni, dostaje szansę na pracę niezależnie od wykształcenia, historii pracy lub dawnych barier społecznych. Kiedy jakieś stanowisko się zwalnia, dostaje je następna osoba w kolejce… bez zbędnych pytań! W ten sposób setki ludzi dostały szansę na to, by odmienić swoje życie. A my dostajemy ciągnące się kawałki, które nie tylko dobrze smakują, ale też czynią dobro!

 

Podróż do fabryki

Następnie brownies trafiają do naszej fabryki, gdzie z miłością dodajemy je do niektórych spośród naszych najpyszniejszych lodów, takich jak Chocolate Fudge Brownie, Empower Mint czy Half Baked.

Ta historia ma jeszcze jednego bohatera – Ciebie! Następnym razem, kiedy zajrzysz do kubka, możesz cieszyć się wiedzą, że w naszych lodach jest coś więcej niż brownie – są pełne serdeczności, jaką niesie ze sobą sprawiedliwy handel'Fairtrade!